Set Of Exam Questions Grade 5

  • joub
  • Mar 02, 2024

Grade 5 Exam Questions: Facts about South Africa

Section A: Multiple Choice (20 questions)

  1. What is the capital city of South Africa?
    (a) Cape Town
    (b) Johannesburg
    (c) Pretoria
    (d) Durban

  2. Which of the following is the largest province in South Africa?
    (a) Gauteng
    (b) KwaZulu-Natal
    (c) Western Cape
    (d) Northern Cape

  3. What is the currency of South Africa?
    (a) Rand
    (b) Dollar
    (c) Euro
    (d) Pound

  4. Which of the following is the highest mountain in South Africa?
    (a) Table Mountain
    (b) Drakensberg
    (c) Kilimanjaro
    (d) Mount Everest

  5. What is the name of the famous prison where Nelson Mandela was imprisoned?
    (a) Robben Island
    (b) Alcatraz
    (c) Sing Sing
    (d) Guantanamo Bay

  6. Which of the following is a major industry in South Africa?
    (a) Mining
    (b) Agriculture
    (c) Tourism
    (d) All of the above

  7. What is the official language of South Africa?
    (a) English
    (b) Afrikaans
    (c) Zulu
    (d) All of the above

  8. Which of the following is a national symbol of South Africa?
    (a) Springbok
    (b) Protea
    (c) Lion
    (d) All of the above

  9. What is the name of the famous wine-producing region in South Africa?
    (a) Stellenbosch
    (b) Napa Valley
    (c) Bordeaux
    (d) Tuscany

  10. Which of the following is a major city in South Africa?
    (a) Cape Town
    (b) Johannesburg
    (c) Durban
    (d) All of the above

Section B: Short Answer (10 questions)

  1. Describe the geography of South Africa.
  2. Explain the significance of Nelson Mandela in South African history.
  3. List the major industries in South Africa.
  4. What are the official languages of South Africa?
  5. Name the national symbols of South Africa.
  6. Describe the climate of South Africa.
  7. What is the population of South Africa?
  8. What is the currency of South Africa?
  9. What is the capital city of South Africa?
  10. What is the highest mountain in South Africa?
Read also:  Past Matric Exam Papers

Section C: Essay (2 questions)

  1. Discuss the challenges and opportunities facing South Africa today.
  2. Explain the importance of tourism in South Africa.

Answer Key

Section A: Multiple Choice

  1. c
  2. a
  3. a
  4. b
  5. a
  6. d
  7. d
  8. d
  9. a
  10. d

Section B: Short Answer

Answers will vary.

Section C: Essay

Answers will vary.

Related Post :
WhatsApp